skip to Main Content
10 Simple Trin Til At Skrive En Bog

10 Simple Trin Til At Skrive En Bog

“At skrive er let. Alt du skal gøre er at krydse de forkerte ord.”
-Mark Twain

Den svære del af at skrive en bog, er ikke at få den offentliggjort. Det er den faktiske skrivning. I denne artikel tilbydes 10 trin til at skrive en bog sammen med 10 bonus trin.
Hvis ikke du gider at læse dette indlæg, kan du få 5 gode råd til at skrive en bog fra TV2 her.

Hvordan man skriver en bog

Den hårdeste del af en forfatters arbejde, består i at sætte sig ned for at udføre arbejdet. Bøger skriver ikke bare sig selv. Du er nødt til at investere alt hvad du er i at skabe et vigtigt stykke arbejde.

Folk går i årevis og drømmer om at være en professionel forfatter. Man mener at de har vigtige ting at sige, og at verden har brug for at høre det. Men ser man på, hvad det virkelig kræver at blive forfatter, kan mange nok relatere til at processen er langt væk fra ens initiale forventninger.

Til at begynde med sætter du ikke bare dig ned for at skrive en bog. Det er ikke sådan, at skrivning virker. Du skriver en sætning, så et afsnit, så måske hvis du er heldig, et helt kapitel. Skrivning sker i brudstykker – et stykke ad gangen. Det er en proces.

Den måde du får arbejdet på er ikke kompliceret. Du tager et skridt ad gangen, så det anden og så det tredje. Det er ikke ligefrem en glamorous tilgang at få skrevet – typisk kan det i virkeligheden være frustrerende og besværligt at komme i gang. Det prøver vi at hjælpe med, ved at skrive denne artikel.

Hvordan man virkelig skriver en bog

I dette indlæg vil vi lære dig de grundlæggende trin, du har brug for til at skrive en bog. Der er blevet arbejdet hårdt for at gøre det let at fordøje og super praktisk, så du kan begynde at gøre fremskridt i din drøm om at blive en forfatter.

Lad os se tage den med de store briller først. Hvad tager det at skrive en bog? Det sker i tre faser:

Begyndelse: Du skal begynde at skrive. Det lyder indlysende, men det kan være det mest oversete trin i processen. Du skriver en bog ved først at beslutte, hvad du skal skrive, og hvordan du skal skrive det.
Hold motivationen: Når du begynder at skrive, vil du stå over for en presset selvtillid og overvældelse fra hundrede andre modstandere. Planlægning forud for disse forhindringer sikrer, at du ikke vil stoppe, når de dukker op.
Afslutning: Ingen bekymrer sig om den bog, du næsten skrev. Vi vil gerne læse den, du faktisk skrev færdigt, hvilket betyder, uanset hvad, den ting der gør dig til en forfatter, er din evne til ikke at starte et projekt, men evnen til at fuldføre et.

Nedenfor er 10 latterligt enkle tips, der falder ind under hver af disse tre store faser plus yderligere 10 bonus tips. Vi håber, de hjælper dig med at tackle og afslutte den bog, du drømmer om at skrive.

Fase 1: “Begyndele” – Kom godt i gang

Vi må alle starte et sted. Ved at skrive en bog består første fase af fire dele:

1. Beslut, hvad bogen skal handle om

God skrivning handler altid om noget. Skriv argumentet til din bog i en sætning, og stræk det ud til et afsnit og derefter til en sideoversigt. Derefter skriv en indholdsfortegnelse for at hjælpe dig med et overblik over det som du skriver, og så bryd hvert kapitel ind i et par afsnit. Tænk på din bog med hensyn til begyndelsen, midten og slutningen. Noget mere kompliceret vil få dig tabt.

2. Sæt et dagligt ordtællingsmål

John Grisham, en kendt forfatter, begyndte sin skrivekarriere som advokat og ny far – med andre ord var han virkelig optaget. Ikke desto mindre stod han op en time eller to tidligt hver morgen og skrev en side om dagen. Efter et par år havde han en roman. En side om dagen er kun omkring 300 ord. Du behøver ikke skrive meget. Du skal bare skrive ofte. At sætte et dagligt mål vil give dig noget at målrette mod. Gør det enkelt og opnåeligt, så du kan ramme dit mål hver dag og begynde at opbygge momentum.

3. Vælg et dagligt tidspunkt til arbejde på din bog

Konsistens gør kreativiteten nemmere. Du har brug for en daglig frist for at gøre dit arbejde – sådan gør du det muligt at skrive en bog. Du er velkommen til at tage en fridag, hvis du vil, men planlægge det på forhånd. Lad aldrig en deadline passere; Lad dig ikke så nemt af krogen. Indstilling af en daglig frist og regelmæssig skrivetid sikrer, at du ikke behøver at tænke på, hvornår du vil skrive. Når det er tid til at skrive, er det tid til at skrive.

4. Skriv på samme sted hver gang

Det er ligegyldigt, om det er et skrivebord eller en restaurant eller køkkenbordet. Det skal bare være anderledes end hvor du laver andre aktiviteter. Gør din skriveplacering et specielt rum, så når du indtræder der, er du klar til at arbejde. Det skal minde dig om dit engagement i at afslutte denne bog. Igen er målet her ikke at tænke men i stedet at begynde skrive.

Fase 2: Gør arbejdet

Nu er det tid til at komme rigtig i gang med arbejdet. Her skal vi fokusere på de næste tre tips til at hjælpe dig med at få bogen udført:

5. Sæt dig fast på et antal ord

Begynd med enden i tankerne. Når du er begyndt at skrive, har du brug for et samlet ordtælling for din bog. Tænk med hensyn til 10-tusind arbejdsintervaller og knæk hvert kapitel i omtrent lige store længder. Her er nogle generelle vejledende principper:

10.000 ord = en pjece eller forretningsbog. Læsetid = 30-60 minutter.
20.000 ord = kort eBook eller manifest. Det kommunistiske manifest er et eksempel på dette ved ca. 18.000 ord. Læsetid = 1-2 timer.
40.000-60.000 ord = standard nonfiction bog / novelle. Den Store Gatsby er et eksempel på dette. Læsetid = tre til fire timer.
60.000-80.000 ord = lang nonfiction bog / standardlængde roman. De fleste Malcolm Gladwell-bøger passer til dette område. Læsetid = fire til seks timer.
80.000 ord-100.000 ord = meget lang nonfiction bog / lang roman.
100.000 + ord = meget lang roman / akademisk bog / biografi. Læsetid = seks til otte timer. Steve Jobs biografi passer til denne kategori.

6. Giv dig selv ugentlige frister

Du har brug for et ugentligt mål. Gør det et ord tæller for at holde tingene objektive. Fejr de fremskridt, du har gjort, mens du stadig er ærlig om, hvor meget arbejde der er tilbage. Du skal have noget at sigte på og en måde at måle dig selv på. Det er den eneste måde man nogensinde får nået arbejde på: med en deadline.

7. Få tidlig feedback

Intet svier mere end at skrive en bog for derefter at skulle omskrive det, fordi du ikke lod nogen se på det. Få nogle få betroede rådgivere til at hjælpe dig med at skelne, hvad der er værd at skrive. Disse kan være venner, redaktører, familie. Bare prøv at finde en person, der vil give dig ærlig feedback tidligt for at sikre dig at du er i den rigtige retning.

Fase 3: Afslutning

Hvordan ved du, hvornår du er færdig? Kort svar: Det gør du ikke. Ikke rigtig. Så her er hvad du gør for at afslutte denne proces på en god måde:

8. Forpligt til udgivelse

Ligegyldigt hvad, afslut bogen. Indstil en deadline eller få en til at sætte den for dig. Løs det derefter til verden. Send det til udgiveren, slip det på Amazon, gør hvad du skal gøre for at få det foran folk. Læg det ikke i skuffen. Det værste ville være for dig at holde op, når denne ting er skrevet. Det vil ikke få dig til at gøre dit bedste arbejde, og det vil ikke give dig mulighed for at dele dine ideer med verden.

9. Omfavn fiasko

Når du nærmer dig slutningen af dit projekt, ved du, at det vil være svært, og at du helt sikkert vil fejle ind i mellem. Bare vær okay med at fejle, og giv dig selv plads til det. Det er det, der vil opretholde dig – viljen til at fortsætte, ikke dine uhyggelige standarder for perfektion.

10. Skriv en anden bog

De fleste forfattere er flove over deres første bog. Men uden den første bog vil du aldrig lære de lektioner, du måske ellers ville gå glip af. Så læg dit arbejde derude, mislykkes tidligt, og prøv igen. Dette er den eneste måde, du bliver bedre på. Du skal øve, hvilket betyder at du skal fortsætte med at skrive. Skriv en bog – læs lidt flere tanker om det her.

Hver forfatter startede et sted, og de fleste af dem begyndte ved at presse deres skrivning ind i revnerne i deres daglige liv. Sådan begyndte mange af os, og det kan også være der hvor du begynder. Dem der gør det er dem der dukker op dag efter dag. Du kan gøre det samme.

Grunden til, at de fleste aldrig afslutter deres bøger

Hvert år går millioner af bøger ufærdige i glemmebogen. Bøger, der kunne have hjulpet folk, bragte skønhed eller visdom ind i verden. Men de kom aldrig til at være. Og på en eller anden måde er årsagen altid den samme: forfatteren gør det ikke færdigt.

Måske har du være ude for dette. Du begyndte at skrive en bog, men aldrig afsluttet det. Du sad fast og vidste ikke, hvordan du skulle afslutte. Eller du har gennemført dit manuskript, men vidste ikke, hvad du skal gøre efter. Endnu værre, du skrev en bog, men ingen bekymrede sig om det. Ingen købte eller læste det.

Før du kan udgive en bestseller, skal du først skrive en.

Hvad der menes med det er at så mange forfattere sætter sig ned for at skrive deres mesterværk. Bare sæt dig ned og skriv. Men ved at studere verdens mest begavede og succesfulde forfattere, kan det bemærkes, at dette ikke er hvad herrene gør. De er langt mere forsætlige end blot at sidde og lade ordene flyde.

Hver stor forfatter har brug for et system, de kan stole på. Du og jeg er ikke anderledes. Men en forfatters system for hvordan de producerer bestselling bog efter bestselling bog er ikke altid den nemmeste ting at få adgang til. Så, som et spørgsmål om overlevelse, må man finde ud af for sig selv og skabe en klar bogskriftsramme, der virker.

Dette er den del, man bare ikke lære af sig selv. At producere arbejde, der sælger, handler ikke kun om at skrive, hvad du synes er godt. Det drejer sig om at finde en ide, der både vil vække dig og samtidig opmuntre et publikum. Det handler om at være forsætlig og tænke igennem hele processen, samtidig med at man har ordentlig ansvarlighed for at holde sig i gang.

Med andre ord betyder skriveprocessen. Det betyder meget. Du skal ikke blot afslutte din bog, men skrive en værd at blive solgt. Og hvis du vil maksimere dine chancer for at afslutte din bog, har du brug for en plan, der virker for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *